Van het ene op het andere moment moest jij je horecabedrijf sluiten. Misschien kon je met afhalen of bezorgen toch wat omzet halen. Vanaf 1 juni mag je onder voorwaarden weer open. Daarvoor heb je misschien extra geld nodig. Dit zijn je financieringsmogelijkheden.

Financiering zoeken gaat stapsgewijs. Kijk eerst of je binnen je bedrijf nog financiële ruimte kan organiseren. Formuleer dan waarvoor en hoeveel externe financiering je nodig hebt. Onderzoek vervolgens overheidsregelingen, reguliere financieringsmogelijkheden en de financieringsopties speciaal voor de horecabranche. De mogelijkheden voor financiering hangen samen met de levensvatbaarheid van je bedrijf. Want je moet uit je omzet wel alle kosten en terugbetalingsverplichtingen betalen en er een ondernemersinkomen uit halen.

Waarvoor heb je financiering nodig?

Een financiële planning en analyse maken, vaak met behulp van je adviseur, geeft inzicht in hoe je ervoor staat. Je conclusie kan zijn dat je extra geld nodig hebt voor:

 • Werkkapitaal voor de inkoop van voorraden en het betalen van je kosten.
 • Bedrijfsmiddelen voor noodzakelijke investeringen in inventaris, zoals apparatuur en meubels om je zaak coronaproof te maken.
 • Verbouwingskosten om je zaak aan te passen aan de 1,5-meter eisen.
 • Overbrugging en liquide middelen om je schulden mee te betalen.

Overheidsregelingen

De volgende overheidsregelingen bieden mogelijk kansen:

 1. Klein Krediet Corona (KKC)
  Voor kleine bedrijven komt er een nieuwe overbruggingskredietregeling; het Klein Krediet Corona. Dit is een lening tussen de 10.000 en 50.000 euro met 95% staatsgarantie. Je minimale omzet moet 50.000 euro zijn. Je kan bij banken en non-bancaire financiers terecht die zijn aangesloten bij BMKB-C (Borgstelling MKB-Kredieten Corona).
 2. Tozo-lening
  De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) biedt via een versnelde procedure een lening tot maximaal 10.157 euro tegen 2% rente.
 3. Bijstand voor zelfstandigen
  Als je meer dan 10.157 euro nodig hebt, kun je een aanvraag doen voor het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Je kunt in overleg met je gemeente eventueel een deel van het benodigde bedrag via de Tozo aanvragen en het andere deel via Bbz. Het Bbz biedt een krediet van maximaal 37.000 euro voor ondernemers die maximaal 1,5 jaar gevestigd zijn. Langer gevestigde ondernemers kunnen maximaal 203.000 euro aanvragen.

Bekijk ook de andere regelingen van de overheid om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Overige manieren

 1. Reguliere financiers
  Je kan gebruik maken van diverse reguliere financiers zoals de bank of familie en vrienden. Als het bij een bank niet lukt, onderzoek dan non-bancaire financiering zoals crowdfunding of leasing. Kijk wel uit voor geldverstrekkers via internet.
 2. Subsidie
  Ga je je bedrijf aanpassen aan de 1,5 metereconomie? Dan bieden subsidies mogelijk kansen.
 3. Voucher
  Een voucher, cadeaubon of tegoedbon aan je netwerk en klanten aanbieden kan je ook wat financiële armslag opleveren. Je kan het zien als een mini-crowdfundingcampagne. Meteen een leuke manier om te testen of crowdfunding in de toekomst bij je past.
 4. Medewerkers
  Je medewerkers kunnen op verschillende manieren bijdragen. Misschien zijn ze bereid tot uitstel en spreiding van vakantiegeld of salarisverlaging. Je kan ook denken aan aandelen voor je medewerkers.
 5. Verhuurder
  In sommige gevallen is een verhuurder of pandeigenaar bereid (extra) te investeren in je bedrijf. Ga met hem in overleg.
 6. Financiers gericht op horeca
  Onderzoek ook de mogelijkheden van financiers die zich speciaal richten op horeca-ondernemers, zoals:

  • Leverancier, groothandel of bierbrouwerij
  • Een groothandel, bierbrouwerij of leverancier kan financieren. Meestal ben je dan verplicht om je producten daar in te kopen. Dit kan je assortimentskeuze beperken.
 7. Pinkrediet
  Een pinkrediet is gekoppeld aan een pinautomaat. Je krijgt een voorschot op de verwachte omzet. Dagelijks gaat er een percentage van de omzet als aflossing naar de financier. Denk aan bedragen vanaf 2.000 tot 50.000 euro.
 8. Fintech
  Fintech-financiers organiseren met online technologie het financieringsproces. Zij bieden vaak werkkapitaal aan. Maar soms ook financiering voor een verbouwing of bedrijfsmiddelen. Het gaat om bedragen vanaf 5.000 tot 250.000 euro en hoger. Fintech-financiers zijn soms aangesloten bij Holland Fintech onder ‘Alternative financing’ of bij Stichting MKB Financiering. Voorbeelden van fintech-financiers met gefinancierde horecaondernemers zijn New10, October en Spotcap.
 9. Crowdfunding
  Diverse crowdfundingplatforms faciliteren horecabedrijven bij hun crowdfundingcampagnes. Het platform Horeca Crowdfunding Nederland richt zich speciaal op horecabedrijven.
 10. Overig
  De Europese Horeca Financieringsmaatschappij is een van de non-bancaire financiers aangesloten bij de BMKB (Borgstelling MKB-kredieten). Deze financier biedt financiering voor inventaris of een verbouwing.

Download de KVK Gids voor bedrijfsfinanciering voor informatie over het voorbereiden, selecteren en aanvragen van financiering.