De horeca in heel Nederland moet om 22.00 uur dicht. In vier regio’s in ons land geldt daarnaast het dringende advies voor horecamedewerkers en gasten om mondkapjes of andere gezichtsbedekking te dragen. Dat zijn de belangrijkste horecamaatregelen tegen corona die premier Mark Rutte gisteravond wereldkundig maakte.

De avondsluiting betekent dat om tien uur ’s avonds alle gasten het horecabedrijf moeten hebben verlaten. Na 21.00 uur mag er al niemand meer worden binnengelaten voor consumptie ter plaatse. Nog altijd blijft daarnaast de verplichting tot registratie van de gasten bestaan cq reservering (bij de ingang). Voor de gezondheidscheck en registratie kunnen websites als veiliguitindehoreca.nl worden gebruikt. De nieuwe regels zijn vanaf vanavond (dinsdag 29 september) om 18.00 uur van kracht. Ze gelden tenminste voor de komende drie weken.

Afhalen en bezorgen

De verplichte sluitingstijd van 22.00 uur (geen nieuwe gasten na 21.00 uur) geldt dus alleen voor eters en drinkers ter plekke. Bedrijven mogen wél gewoon openblijven voor afhalers en om bezorgmaaltijden te bereiden. Voor afhalen geldt – afhankelijk van de gemeente en veiligheidsregio – een sluitingstijd van 02.00 uur ’s nachts en geen verkoop van alcohol. In de praktijk betekent dit voor frituurspeciaalzaken dus dat de zitgelegenheid na 22.00 uur niet meer mag worden gebruikt, maar afhaal onder de geldende regels (afstand) mogelijk blijft. Het bezorgen van maaltijden valt buiten deze maatregel.

Groepseten

Wie ter plekke komt eten, mag dit doen met een groep van maximaal vier mensen, waarbij kinderen tot 13 jaar niet meetellen en dus sowieso mee naar binnen mogen. Mensen die tot één huishouden horen mogen nog steeds gezamenlijk aan één tafel. De onderlinge afstand tussen de verschillende gezelschappen moet wel steeds geborgd zijn. Binnen mogen er per afzonderlijke verblijfsruimte maximaal 30 mensen tegelijk aanwezig zijn; hierbij worden kinderen tot en met 12 jaar wel meegeteld, maar niet het personeel. Voor buiten geldt een maximum van 40 per verblijfsruimte.

Mondkapje in horeca

Voor vier veiligheidsregio’s geldt daarnaast voortaan het “zeer dringende advies” om medewerkers in de horeca mondkapjes of gezichtschermen te laten dragen. Het gaat hierbij om de regio’s Amsterdam-Amstelland, Haaglanden (Den Haag en omgeving), Rotterdam-Rijnmond en Brabant-Zuidoost. Deze oproep (“dringend advies om mondkapjes te dragen”) geldt overigens ook voor gasten in de horeca in deze regio’s.

Omdat in sommige regio’s aanvullende maatregelen gelden, wordt elke ondernemer aangeraden ook te kijken op de website van de eigen Veiligheidsregio. Hier vind je 25 Veiligheidsregio’s van ons land op een rijtje.

Voor een volledig overzicht van de maatregelen kijk op de website van de Rijksoverheid