Met de zusterorganisaties VCHO en NHG hield vakvereniging ProFri vandaag een gesprek met premier Mark Rutte. Via een onlineverbinding met Den Haag bespraken enkele ondernemers namens de organisaties, verenigd in de Horeca Alliantie, de effecten van de horecalockdown.

Onder meer René Boerdam van café De Jaren en Harmen de Glint, mede-eigenaar van zes horecazaken, spraken Rutte toe. Ze lichtten hun persoonlijke en zakelijke situatie toe nu hun bedrijven gedwongen gesloten zijn.

Mark, help ons overleven!

Ondernemer René Boerdam riep Rutte op: “Mark, help ons overleven!” De eigenaar van grand café De Jaren in Amsterdam en drie andere bedrijven zei: “Ik ben sinds 1994 eigenaar van De Jaren en heb al die jaren nooit verlies geleden. Onze buffer heeft zwaar te lijden. Het bedingen van huurverlaging is lastig. De opgeschorte belastingen moeten we ooit nog betalen. Datzelfde geldt voor uitgestelde betalingen bij de bank of de brouwerij.”

Diepe zakken

De ondernemers stelden de ontoereikendheid van de verschillende steunmaatregelen uitgebreid aan de orde. Rutte kon geen toezeggingen doen: “Ik zie dat de buffers op zijn. Onze zakken zijn steeds diep; de rente is laag. Op dit moment wordt er dus gewerkt aan aanvullende steunmaatregelen. Bij sommige groepen blijft het lastig ze te bereiken met regelingen. Maar we werken er hard aan.”

Meer hartenkreten

Mark Rutte kreeg Hartenkreten uit de Horeca overhandigd door Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland (ONL). Dit boekje van de Horeca Alliantie, aangesloten bij ONL, bevat een selectie van persoonlijke noodkreten die horecaondernemers de afgelopen weken met ProFri, VCHO en NHG deelden.

Fieldlabs

De Horeca Alliantie voerde vandaag ook onlineoverleg met Mona Keijzer, staatssecretaris van economische zaken. Het onderwerp was met name de zogenaamde “field labs”, waarbij coronamaatregelen in de praktijk moeten worden getoetst. De Horeca Alliantie wil dat er zo snel mogelijk met deze proeftuinen voor de natte horeca wordt begonnen en zegde in het gesprek haar medewerking toe. KHN wil vooralsnog niet aan de fieldlabs meewerken. Frans van Rooij die namens de Horeca Alliantie het woord voerde zijn de fieldlabs op dit moment de enige manier om de politieke perceptie over de natte horeca te kunnen veranderen. Volgens de staatssecretaris kan het niet organiseren van de fieldlabs leiden tot verder uitstel van de opening van de natte horeca. De starre houding van KHN kan zelfs ook vertraging opleveren voor de heropening van eetgelegenheden, waar nu wel al politiek draagvlak voor is. Keijzer was dan ook blij met de toezegging van de Horeca Alliantie.

De opmars van de Engelse variant van het coronavirus gaat mogelijk de organisatie van de fieldlabs en een spoedige heropening van de detailhandel èn eetgelegenheden in de weg staan.

Download hier het boekje Hartenkreten uit de Horeca