Restaurants, cafetaria’s en andere eetgelegenheden mogen per 1 juni weer eters ter plekke ontvangen, zowel binnen als op het terras. Dit heeft minister-president Mark Rutte gisteravond bekendgemaakt.

De opening van de zitgedeeltes kent de volgende voorwaarden:

  • Maximaal 30 personen (inclusief de medewerkers);
  • Uitsluitend eten op reservering;
  • Bij reservering en bij binnenkomst vragen of de gast klachtenvrij is;
  • Onderlinge afstand van 1,5 meter moet gewaarborgd zijn, tenzij ze tezamen een huishouden vormen;
  • Op het terras mogen gasten alleen aan tafeltjes zitten.

100 mensen

Voor bedrijven met meer dan 30 zitplaatsen of zaaltjes zijn er ook positieve vooruitzichten. Per 1 juli (juli dus, niet juni) wordt het maximum van 30 gasten uitgebreid naar 100. Ook in dit geval moet aan de afstandsvoorwaarde worden voldaan.

Voor de ruimere regelgeving per 1 juni en per 1 juli geldt wel als absolute voorwaarde dat de komende weken het aantal nieuwe besmettingen binnen de perken blijft.

Lees ook: De persconferentie van 6 mei in eenvoudige taal

Regionaal kunnen regels afwijken in jouw Veiligheidsregio: check dus ook de geldende regels in jouw veiligheidsregio.

Check voor de zekerheid ook even de website van jouw eigen gemeente. In enkele gevallen gelden specifiek plaatselijke regels. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in grensplaatsen.