Voor wie is deze regeling?
Ondernemers die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen en in Nederland belasting betalen. Ook eenmanszaken en zzp’ers komen in aanmerking.
Wat houdt de regeling in?
Bij de Belastingdienst kun je via een online formulier bijzonder uitstel van belastingbetaling aanvragen. Zodra het verzoek is ontvangen, stopt de Belastingdienst met invorderen en krijg je automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Na deze uitstelperiode krijg je een betalingsregeling aangeboden. Deze versoepeling geldt in ieder geval tot 1 oktober 2020. Je kunt betalingsuitstel vragen voor aanslagen:
- Inkomstenbelasting
- Zorgverzekeringswet
- Vennootschapsbelasting
- Loonheffingen
- Omzetbelasting (btw)
- Kansspelbelasting
- Accijns
- Verbruiksbelasting alcoholvrije dranken
- Assurantiebelasting
- Verhuurderheffing
- Diverse milieubelastingen, waaronder energiebelasting en opslag duurzame energie
- Belasting personenauto’s en motorrijwielen (bpm)
- Voor de energiebelasting, ODE (Opslag Duurzame Energie) en bpm gelden aanvullende bepalingen.
Wat zijn de voorwaarden?
Je kunt uitstel aanvragen nadat je aangifte hebt gedaan en een aanslag van de Belastingdienst hebt ontvangen. Doe dus op tijd aangifte. Het uitstel geldt voor de belastingschuld op moment van aanvraag, maar ook voor de schulden die er in de 3 uitstelmaanden bij komen. Het uitstel geldt niet voor sociale premies.
Hoe doe ik een aanvraag?
Uitstel aanvragen is binnen de versoepelde regeling eenvoudiger. Nadat je een (naheffings-)aanslag hebt ontvangen vraag je via 1 online formulier in een keer uitstel aan voor het betalen van aanslagen voor de inkomstenbelasting, zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw) Voor de overige belastingen geef je per belasting apart aan dat je uitstel van betaling wilt.
Voor de aanvraag heb je je DigiD nodig. Is je onderneming een rechtspersoon? Dan moet een werknemer, of een fiscaal dienstverlener, inloggen met zijn eigen DigiD. Dit wordt verder niet gebruikt. In het formulier geef je de gegevens van het bedrijf op.
Heb je een vof of maatschap? Je aanvraag voor de onderneming geldt niet voor de aanslagen inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet voor de vennoten of maten. Dien voor iedere vennoot of maat een apart verzoek in.
Langer uitstel nodig?
Langer uitstel van belasting aanvragen door ondernemers kan op 2 manieren.
- Heb je een belastingschuld lager dan 20.000 euro? Dan toon je dit aan met je omzetcijfers, waarmee je laat zien dat bestellingen en/of reserveringen aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van vorige maanden.
- Heb je een belasting hoger dan 20.000 euro? Dan heeft de Belastingdienst een verklaring nodig van een zogeheten derde-deskundige, zoals een accountant, belastingadviseur, externe financier of brancheorganisatie. Deze deskundige moet verklaren dat het aannemelijk is dat de financiële problemen hoofdzakelijk door de coronacrisis zijn ontstaan.
Bedrijven die langer dan 3 maanden belastinguitstel krijgen mogen geen bonussen of dividenden uitkeren en geen eigen aandelen inkopen.
Periode tot 1 oktober en brief fiscale positie
Hoewel het bijzonder uitstel van betaling nog doorloopt tot 1 oktober, hervat de Belastingdienst vanaf juli een aantal taken. De Belastingdienst
geeft met een brief duidelijkheid aan ondernemers over hun fiscale positie zodat belastingschulden niet onnodig oplopen. De Belastingdienst houdt hierbij rekening met de effecten van de coronacrisis bij 3 situaties; bijzonder uitstel zonder verlenging, bijzonder uitstel met verlenging of direct belasting periodiek betalen.
Bekijk de voorbeeldbrief:
Brief aankondiging einde bijzonder uitstel eerste 3 maanden (pdf)
Heb je in juli al een brief ontvangen over het bijzonder uitstel van betaling, dan ontvang je een nieuwe brief waarin de Belastingdienst meer duidelijkheid geeft.
Herhaalbrief aankondiging einde bijzonder uitstel eerste 3 maanden (pdf)
Na de zomer ontvang je van de Belastingdienst een brief met een betalingsvoorstel voor de openstaande belastingschuld.
Routekaart
Ondernemers die geen lopend uitstel van betaling hebben, kunnen in juli weer betalingsherinneringen en aanmaningen krijgen. Aankondigingen voor dwangbevelen worden weer verstuurd vanaf augustus, over schulden van vóór de coronacrisis. In september worden weer dwangbevelen verstuurd en dwanginvorderingen over eerdere jaren hervat. Schulden die in coronatijd zijn opgebouwd komen later aan de orde. De Belastingdienst bouwt het bijzonder uitstel van betaling vanaf oktober af. De ‘Routekaart hervatten uitvoering Ondernemers’ is hier te vinden.
Tijdelijk bijna geen invorderingsrente
De invorderingsrente die ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn gaat in de periode vanaf 23 maart 2020 tot 1 oktober 2020 tijdelijk van 4% naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente wordt tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%, voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. Die tijdelijke verlaging van het rentetarief geldt per 1 juni 2020, behalve voor de inkomstenbelasting. Voor die belasting geldt de verlaging vanaf 1 juli.