Geplaatst: 14 januari 2021
Met de zusterorganisaties VCHO en NHG hield vakvereniging ProFri vandaag een gesprek met premier Mark Rutte. Via een onlineverbinding met Den Haag bespraken enkele ondernemers namens de organisaties, verenigd in de Horeca Alliantie, de effecten van de horecalockdown.
Geplaatst: 11 januari 2021
De lockdown van de horeca wordt verlengd met drie weken. Dit betekent dat hij niet komende woensdag eindigt, maar zeker tot en met dinsdag 8 februari zal voortduren.
Geplaatst: 16 december 2020
Voor heel de Horeca geldt: Eten en drinken afhalen en bezorgen is mogelijk tot uiterlijk 1.00 uur ’s nachts. Na 20.00 uur geen verkoop van alcohol meer. In dit artikel van de website van de Rijksoverheid is alles op een rij gezet. Wijzigingen en aanscherpingen in de komende weken zijn niet uitgesloten.
Geplaatst: 14 december 2020
Premier Mark Rutte kondigde vanavond vanuit zijn werkkamer in het Torentje een lockdown aan die harder is dan in het voorjaar. Rutte zei: “Nederland gaat vijf weken in lockdown. Nederland gaat op slot.” Net als in het voorjaar, mag de horeca doorgaan met afhalen en bezorging.
Geplaatst: 9 december 2020
Het kabinet gaat de steunmaatregelen voor de horeca en andere ernstig getroffen branches uitbreiden. Zo kunnen zwaar getroffen bedrijven, zoals de horeca, 70 procent van hun (“statistische”) vaste lasten vergoed krijgen. Deze verruimde TVL-regeling (nu 50 procent) geldt voor zowel het vierde kwartaal van dit jaar als het eerste kwartaal van 2021.
Geplaatst: 3 december 2020
Doorzichtige gezichtsschermen mogen gewoon worden gebruikt in de horeca. Vakvereniging ProFri werd de afgelopen dagen bedolven onder de vragen of de doorzichtige schermen zijn toegestaan nu er een mondkapjesplicht bestaat. Gezichtsschermen mogen gebruikt worden als de aard van de werkzaamheden hierom vraagt, zo stelt de overheid.
Geplaatst: 29 november 2020
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur.
Geplaatst: 26 november 2020
Wat verandert er per 1 december? Vanaf dinsdag 1 december is het dragen van een mondkapje in alle publieke binnenruimten verplicht.
Waarom is het dragen van een mondkapje verplicht? Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het verplicht om in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters een mondkapje te dragen. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen.
Geplaatst: 14 oktober
Horecabedrijven met een afhaalfunctie mogen tot 1.00 uur ’s nachts geopend blijven. Op vrijdag en zaterdag is dit veelal een uurtje later. Bezorgen mag ook na deze sluitingstijd. Afhalers zijn vanaf dat moment niet meer in de zaak toegestaan. Uiteraard in overeenstemming met de verleende vergunning en eventuele lokale maatregelen. Andere horecafuncties zijn nu niet meer toegestaan. Hotels zijn hiervan uitgezonderd.
Geplaatst: 14 oktober
De horeca gaat opnieuw in een lockdown. Zoals premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie zei: een gedeeltelijke lockdown. De horeca gaat weliswaar helemaal op slot, maar afhalers blijven welkom, het bereiden van bezorgmaaltijden blijft mogelijk. De nieuwe regels gaan in per woensdag 14 oktober om 22.00 uur.
Geplaatst: 14 oktober
Gespannen wacht de horeca op Mark Rutte’s persconferentie. Dat de horeca verder in zijn mogelijkheden wordt beperkt, lijkt wel duidelijk. Voor frituurspeciaalzaken is de grote vraag: mogen cafetaria’s, snackbars en frituren doorgaan met het bereiden van afhaal- en bezorggerechten?
Geplaatst: 30 september
Na de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge op maandagavond 28 september, verschenen er verschillende nieuwsberichten, onder andere van de overheid, over gewijzigde steunmaatregelen voor ondernemers. Wij zijn blij dat het kabinet snel actie onderneemt om ondernemers beter te ondersteunen. ONL, de ondernemersorganisatie waarmee ProFri onlangs met zusterorganisaties VCHO en NHG een samenwerking is aangegaan, wil snel in gesprek met het kabinet over aanvullende steun.
Geplaatst: 29 september
De horeca in heel Nederland moet om 22.00 uur dicht. In vier regio’s in ons land geldt daarnaast het dringende advies voor horecamedewerkers en gasten om mondkapjes of andere gezichtsbedekking te dragen. Dat zijn de belangrijkste horecamaatregelen tegen corona die premier Mark Rutte gisteravond wereldkundig maakte.
Geplaatst: 4 september
Van het ene op het andere moment moest jij je horecabedrijf sluiten. Misschien kon je met afhalen of bezorgen toch wat omzet halen. Vanaf 1 juni mag je onder voorwaarden weer open. Daarvoor heb je misschien extra geld nodig. Dit zijn je financieringsmogelijkheden.
Geplaatst: 26 augustus 2020
De populaire online gezondheidscheck van website Veiliguitindehoreca.nl is sinds vandaag sterk vereenvoudigd. Dagelijks wordt hij duizenden keren gebruikt. De initiatiefnemers VCHO, ProFri en NHG introduceren een variant, waarmee de gezondheid van horecagasten simpeler is te checken en oponthoud bij ontvangst van gasten wordt beperkt.
Geplaatst: 10 augustus 2020
Naar aanleiding van de persconferentie en de aangekondigde wijzigingen van de coronamaatregelen voor de horeca hebben we de afgelopen dagen contact gehad met het ministerie. Voor afhalers en voor klanten die komen voor een frietje of ijsje in de hand verandert er niets. De overige maatregelen blijven voor deze groep klanten onverminderd van kracht.
Geplaatst: 7 augustus 2020
Naar aanleiding van de persconferentie en de aangekondigde wijzigingen van de coronamaatregelen voor de horeca hebben we vanochtend contact gehad met het ministerie. Voor afhalers en voor klanten die komen voor een frietje of ijsje in de hand verandert er niets. De overige maatregelen blijven voor deze groep klanten onverminderd van kracht.
Geplaatst: 24 juli 2020
ProFri steunt samen met de Vereniging Chinees-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) en Nederlands Horeca Gilde (NHG) het kort geding van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), maar bleven in gesprek met de overheid. De drie verenigingen vonden dit voorjaar geen aansluiting bij KHN en werkt daarom sinds de coronacrisis intensief samen richting Den Haag. Om de invloed verder te versterken heeft het trio aansluiting gezocht bij werkgeversorganisatie Ondernemend Nederland (ONL).
Geplaatst: 23 juli 2020
Vakvereniging ProFri steunt het kort geding van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen de rijksoverheid. KHN eist versoepeling van de coronaregelgeving en verduidelijking van maatregelen richting toekomst.
“In zijn algemeenheid vraagt KHN om meer perspectief voor de horecabedrijven. Wij kunnen dit ten volle onderschrijven,” zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. “Ook uit het coronaonderzoek dat wij onder frituurzaken uitvoerden, komt prominent naar voren dat ondernemers vooral meer duidelijkheid willen.”
Geplaatst: 10 juli 2020
De coronacrisis heeft de frituurspeciaalzaken van Nederland tot en met juni ongeveer 182 miljoen euro aan omzet gekost ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. Tijdens de corona-lockdown van half maart tot en met mei bedroeg het omzetverlies 45,3 procent. In de versoepelingsmaand juni was dit bijna 20 procent ten opzichte van juni 2019. Dit blijkt uit een groot corona-onderzoek van vakvereniging ProFri.
Geplaatst: 30 juni 2020
ProFri doet een beroep op Mona Keijzer, staatssecretaris van economische zaken, om de horeca meer armslag te geven dan het nu geldende coronabeleid.
Vandaag (30 juni) stuurt vakvereniging ProFri samen met de horecaorganisaties VCHO en NHG een brief met deze strekking naar de staatssecretaris. De drie belangenclubs pleiten er onder meer voor meer eters aan tafel toe te staan, ook als zij níet afkomstig zijn uit hetzelfde huishouden.
Geplaatst: 30 juni 2020
Per vandaag (30 juni) heeft het rijk een nieuwe tegemoetkoming voor coronagedupeerden: de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor het midden- en kleinbedrijf. Bedrijven kunnen over de periode juni tot en met september 2020 een tegemoetkoming van maximaal 50.000 euro krijgen voor hun doorlopende vaste lasten.
Geplaatst: 29 juni 2020
ProFri-leden en andere frituurprofessionals die meegedaan hebben aan het corona-onderzoek, kunnen via email enkele aanvullende vragen tegemoet zien. De vakvereniging wil namelijk weten of en hoeveel schade hun bedrijven na mei nog door de coronacrisis lijden.
Geplaatst: 22 juni 2020
ProFri kritisch over verstrekken vergunning voor friet-standplaats: “Juist in deze tijd bestaande horeca beschermen”
Vakvereniging ProFri roept gemeenten op kritischer te zijn bij de verstrekking van vergunningen voor tijdelijke en/of mobiele foodverkopers via foodtrucks en standplaatsen. “Aangezien de lasten voor foodtruck-exploitanten doorgaans lager zijn, is veelal sprake van oneerlijke concurrentie ten opzichte van vast gevestigde horeca, zoals frituurspeciaalzaken. Juist nu ligt dit extra gevoelig vanwege de coronacrisis,” aldus ProFri.
Geplaatst: 11 juni 2020
Brancheorganisaties VCHO, ProFri en NHG luiden de noodklok. Er bestaat zoveel onduidelijkheid over de begrippen ‘zelfstandige functie’ en of ‘afzonderlijke ruimtes’ in horecabedrijven, dat de regels overal verschillend worden uitgelegd en onderhevig is aan willekeur.
Geplaatst: 4 juni 2020
Platform Veilig Uit In de Horeca heeft een functie toegevoegd aan haar website. Naast de gezondheidscheck voor gasten, kan nu ook eenvoudig de gezondheid van medewerkers worden gecheckt. Brancheorganisaties VCHO, ProFri en NHG komen met deze extra dienst tegemoet aan wensen uit de markt.
Geplaatst: 2 juni 2020
Voor veel ondernemers voelde het gisteren als een nieuwe start. Een van de collega’s verwoordde het als volgt: ‘Ik vond de aanloop naar de heropening spannender, dan toen ik met mijn zaak begon’.
Ook de gratis online gezondheidscheck werd gisteren in gebruik genomen door veel ondernemers. Deze werd eind vorige week door de brancheorganisaties VCHO, NHG en ProFri gelanceerd. Een voorziening die het ondernemers eenvoudiger maakt om vanaf de heropening te voldoen aan het corona-protocol.
Geplaatst: 30 mei 2020
Het nieuwe landelijke model van de noodverordening geeft ruimte aan horecabedrijven met meerdere zelfstandige functies onder één dak. Elke zelfstandige horecaruimte mag volgens het landelijk model vanaf 1 juni gebruikt worden om 30 gasten te ontvangen mits voldaan wordt aan alle geldende coronaregels, zoals de 1,5 meter maatregel.
Geplaatst: 26 mei 2020
Brancheorganisaties VCHO, NHG en ProFri lanceren een voorziening die het ondernemers eenvoudiger maakt per 1 juni te voldoen aan het corona-protocol. Horecaondernemers en gasten kunnen 24 uur per dag volledig gratis gebruik maken van een chatbot. Het is een app die de in het protocol voorgeschreven handelingen bij reservering en ontvangst van de gasten grotendeels automatiseert.
Geplaatst: 26 mei 2020
ProFri start een Groot Corona Onderzoek onder frituurspeciaalzaken. De vakvereniging wil op deze wijze inzicht krijgen welke effecten de lockdown heeft gehad voor cafetaria’s, snackbars en frituren in ons land. “Het is van groot belang dat we beschikken over feiten en cijfers. Het geeft ons handvaten om de belangen van de branche bij de overheid en organisaties te kunnen dienen,” stelt ProFri. Alle frituurprofessionals, dus ook niet-leden worden opgeroepen om aan dit onderzoek mee te werken.
Geplaatst: 25 mei 2020
In deze moeilijke tijd voor de horeca, hebben de vakvereniging ProFri, de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) en het Nederlands Horeca Gilde (NHG) de kracht gebundeld om horecaondernemers te helpen.
Afgelopen weken hebben de drie organisaties in nauwe samenspraak met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een horecaprotocol opgesteld. Dit document is bedoeld om de horecaondernemers te ondersteunen bij de implementatie van de richtlijnen en maatregelen van het RIVM en de Rijksoverheid in de horeca.
Geplaatst: 23 mei 2020
Zoals aangekondigd zou vakvereniging ProFri, samen met de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), het Nederlands Horeca Gilde (NHG) vandaag nog komen met een voorlopige versie van hun gezamenlijk protocol. Verwacht wordt dat het verantwoordelijke ministerie komende week met de inhoud ervan akkoord zal gaan.
Geplaatst: 22 mei 2020
“Ons protocol is uiteraard voor iedereen”
Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; een groot deel hoopte op een eerdere datum dan 1 juni.
Geplaatst: 22 mei 2020
Ondernemers en werkenden krijgen ook de komende periode financiële ondersteuning vanwege de aanhoudende impact van het coronavirus. Het eerste noodpakket banen en economie loopt door en het kabinet neemt nieuwe uitzonderlijke maatregelen. Dat is nodig, omdat steeds meer zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven langzaam en soms deels weer opstarten, terwijl anderen nog dicht zijn of zonder opdrachten zitten. De kabinetsondersteuning is daarom meer gericht en heeft gewijzigde voorwaarden. Doel is zoveel mogelijk behoud van banen. Daarvoor is nodig dat ondernemers en werkenden zich kunnen aanpassen aan een veranderde Nederlandse samenleving en economie.
Geplaatst: 20 mei 2020
De overheid gaat een proef doen om het effect van scheidingswanden te meten. Vakvereniging ProFri en collega-organisaties VCHO en NHG zouden graag zien dat ze gebruikt kunnen worden tussen tafels voor eters ter plekke. Via scheidingswanden kan immers de afstand van anderhalve meter tussen tafels verkleind worden, waardoor er op termijn plek is voor meer gasten.
Geplaatst: 20 mei 2020
Stickers, routewijzers en linten, kuchschotten, scheidingswanden, schermen, hygiënemateriaal…. Het corona-aanbod van groothandels, fabrikanten en gespecialiseerde bedrijven groeit snel. Directeur Frans van Rooij van ProFri beveelt aan: “Fabrikanten komen met stickers met voorbedrukte corona-adviezen waarop soms hun eigen merk staat. Ons advies is: houd het rustig en kies voor jouw eigen merk als frituurspeciaalzaak.”
Geplaatst: 20 mei 2020
Risicobeheersing: gezondheidscheck, afstand houden en hygiënemaatregelen vormen de basis van de RIVM-richtlijnen en de maatregelen van de Rijksoverheid.
Een nauwkeurige gezondheidscheck (triage) vooraf, bij bezoekers én bij de medewerkers (bij aanvang van de dienst), het onderlinge afstand houden en een consequente opvolging van hygiënemaatregelen vormen de basis
Geplaatst: 20 mei 2020
Het tweede steunpakket ter waarde van 13 miljard euro voor ondernemers is zojuist bekendgemaakt in een persconferentie. De NOW-regeling is verlengd en de ontslagboete is beperkt. Daarnaast is de TOGS-regeling geschrapt en vervangen: het bedrag dat ondernemers kunnen krijgen wordt in de nieuwe regeling maximaal 20.000 euro, bestaande uit meerdere maandelijkse termijnen. In dit artikel vind je een helder overzicht van de aangepaste maatregelen.
Geplaatst: 20 mei 2020
Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; een groot deel hoopte op een eerdere datum dan 1 juni.
Geplaatst: 13 mei 2020
VCHO, NHG en ProFri: échte duidelijkheid én eigen verantwoordelijkheid
Vakorganisaties VCHO, NHG en ProFri vinden de exacte voorwaarden van eten en drinken ter plekke per 1 juni aanstaande nog onvoldoende om een keihard protocol te presenteren aan hun achterbannen. Het trio waagt zich daarom (nog) niet aan definitieve adviezen, in afwachting van meer duidelijkheid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Geplaatst: 11 mei 2020
Vakorganisatie ProFri heeft de voorbije dagen intensief overleg gepleegd met het ministerie van economische zaken over de openstelling van frituurspeciaalzaken voor eters ter plekke. Vooralsnog gaat per 1 juni ook voor cafetaria’s de reserveringsplicht gelden voor eters.
Gezinnen mogen plaats nemen aan een tafel zonder social distancing, maar voor de rest blijft anderhalve meter onderlinge afstand als gasten tot elkaar en tot de medewerkers geboden. Studenten die samen in een huis wonen, gelden niet als één huishouden; voor hen zijn dus de afstandsregels van toepassing.
Geplaatst: 7 mei 2020
Bij de Restaria-vestiging in Geldrop richt vakvereniging ProFri komende week een modelcafetaria in. Bedoeling is richtlijnen om coronabesmetting te voorkomen hier maximaal tot hun recht te laten komen. Ook willen ProFri en Restaria inventariseren welke knelpunten ze eventueel tegenkomen.
Geplaatst: 7 mei 2020
Vakvereniging ProFri werkt aan een protocol. Hierin zal specifiek voor cafetaria’s en andere eetgelegenheden een werkwijze worden omschreven, die voldoende garantie biedt om corona-besmetting te voorkomen.
Geplaatst: 7 mei 2020
“Laten we er positief over zijn, want het is niet anders.” Dat zegt ProFri-directeur Frans van Rooij op Snackkoerier.nl over de verruimde corona-maatregelen van het kabinet. Wel zijn er nog de nodige vragen.
Geplaatst: 7 mei 2020
Restaurants, cafetaria’s en andere eetgelegenheden mogen per 1 juni weer eters ter plekke ontvangen, zowel binnen als op het terras. Dit heeft minister-president Mark Rutte gisteravond bekendgemaakt.
Geplaatst: 30 april 2020
De voorwaarden voor kredieten via de BMKB-regeling en de eenmalige gift van € 4.000 volgens de TOGS-regeling worden verder versoepeld. Dit heeft het kabinet dinsdag 28 april 2020 besloten. Op deze manier kunnen ondernemers die schade lijden als gevolg van het coronavirus, nog beter worden ondersteund.
Geplaatst: 30 april 2020
In 2020 geen herziening WW-premie bij overwerk.
Wanneer na een jaar blijkt dat een werknemer meer dan 30% meer uren heeft gemaakt dan contractueel is vastgelegd, moet de WW-premie met terugwerkende kracht worden herzien. Vanwege de coronacrisis is bepaald dat alleen voor 2020 deze WW-herziening niet uitgevoerd hoeft te worden.
Geplaatst: 23 april 2020
Minister-president Mark Rutte heeft gesproken. De horeca-lockdown voor eten en drinken ter plekke blijft voorlopig van kracht.
Geplaatst: 23 april 2020
Vakvereniging ProFri houdt leden en andere frituurspeciaalzaken met een speciale website nauwgezet op de hoogte van het coronanieuws. Via het webadres corona.profri.nl maakt de vakvereniging de vertaalslag naar de dagelijkse cafetariapraktijk.
Geplaatst: 23 april 2020
Vakvereniging ProFri neemt twee nieuwe initiatieven met het oog op de lockdown van de horeca. Leden die online ervaringen en ideeën willen uitwisselen, kunnen dit binnenkort via een ProFri-community doen. Daarnaast werkt de vakvereniging aan de proefinrichting van een cafetaria met het oog op de komende 1,5 meter samenleving.
Geplaatst: 23 april 2020
ProFri is één van de circa 50 brancheorganisaties die een eigen protocol opstelden om straks te kunnen functioneren in de 1,5 meter samenleving. De algehele verwachting is dat, als de horeca uit de shutdown komt, beperkingen blijven gelden. Het betreft nu nog een voorstel dat ProFri samen met de vakorganisaties VCHO en het Ambachtelijk IJscentrum afgelopen vrijdag bij de overheid heeft ingediend.
Geplaatst: 23 april 2020
Vakvereniging ProFri is teleurgesteld in de opstelling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijdens de coronacrisis. “KHN lijkt niet bereid samen met collega-organisaties op te trekken; een gemiste kans om samen sterk te staan.”
Geplaatst: 23 april 2020
Bij alle negatieve berichtgeving, lijkt ook sprake van een lichtpuntje. Voor cafetaria’s en andere frituurspeciaalzaken liggen er wellicht extra kansen in de 1,5 meter economie die straks volgt op de huidige horeca-lockdown.
Geplaatst: 20 april 2020
Vakorganisaties VCHO, ProFri en het IJscentrum hebben een concept-protocol ingediend bij de ministers Koolmees, Wiebes en Hoekstra voor de 8800 horecabedrijven die zij vertegenwoordigen. Het bevat concrete richtlijnen om zowel nu als in de nabije toekomst als horecabedrijf te kunnen functioneren in de anderhalve-meter-economie. Onderdeel van het protocol is: bij de ingang meten van de temperatuur van de gasten.
Geplaatst: 8 april 2020
De BV en de houder van het aanmerkelijk belang in die BV (ab-houder) mogen gedurende 2020 tijdelijk een lager maandloon afspreken, als de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de omzet en liquiditeit van de BV.
Geplaatst: 7 april 2020
Door het coronavirus verkeren diverse ondernemers in financiële moeilijkheden. Het kabinet heeft daarom besloten ruimhartiger uitstel van betalen van belastingen te verlenen dan tot nu toe het geval was.
Geplaatst: 6 april 2020
Het aanvraagloket voor de NOW (tijdelijke tegemoetkoming in de loonkosten) is open. De regeling is er voor ondernemers die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Je kunt de regeling aanvragen tot en met 31 mei 2020 op www.uwv.nl/now
Geplaatst: 23 maart 2020 | Laatste update: 2 april 2020
Anderhalve meter afstand houden; dat valt in zijn algemeenheid niet mee tussen de toonbank en de bakwand in veel frituurspeciaalzaken. ProFri heeft enkele praktijktips verzameld en in 1 overzicht geplaatst.
Geplaatst: 1 april 2020
“Laat de klanten rechtstreeks bij jouw bedrijf hun afhaal- en bezorgbestellingen plaatsen.” Deze oproep doet ProFri aan zijn leden en andere frituurspeciaalzaken. “Het is nu het moment om te zorgen dat je over een goede infrastructuur en website beschikt voor rechtstreekse bestellingen. Geef jouw klanten flyers mee om hen over de mogelijkheden te informeren.”
Geplaatst: 31 maart 2020
Het kabinet neemt een aantal maatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. ProFri heeft deze maatregelen op een rij gezet op de speciale Corona website.
Geplaatst: 31 maart 2020
Ondernemers die door de coronacrisis hun omzet zien dalen, kunnen vanaf 6 april bij uitkeringsinstantie UWV een aanvraag indienen om de loonkosten tot maximaal 90 procent vergoed te krijgen, maakt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dinsdag bekend.
Geplaatst: 31 maart 2020
Vakvereniging ProFri doet een dringend beroep op het kabinet om de functies afhalen en bezorging in stand te houden voor de frituurspeciaalzaken. Samen met de Vereniging Chinees-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) en het Ambachtelijk IJscentrum richtte ProFri een brief met dit verzoek aan de betrokken bewindspersonen.
Geplaatst: 27 maart 2020
Als cafetaria- of snackbarhouder hoort jouw onderneming bij die sectoren die het meest zijn geraakt door de Kabinetsmaatregelen rond het coronavirus (COVID-19). Je lijdt directe schade door de maatregelen. Je komt daarom via de Beleidsregel Tegemoetkoming Ondernemers getroffen sectoren COVID-19 een eenmalig in aanmerking voor een tegemoetkoming van 4000 euro.
Geplaatst: 27 maart 2020
Vakvereniging ProFri roept consumenten om zijn/haar bezorg- en afhaalbestellingen rechtstreeks te bestellen bij zijn eigen cafetaria, snackbar of frituur om de hoek
Geplaatst: 30 maart 2020
ProFri haakt in op de oproep om medewerkers bij te scholen, nu er in veel bedrijven sprake is van arbeidstijdverkorting. De vakvereniging stelt haar digitale leermodules tijdelijk gratis en onbeperkt beschikbaar: ze zijn te vinden op het leerplatform Werkenaankennisenvakmanschap.nl van het Nederlands Frituurcentrum.
Geplaatst: 27 maart 2020
Vakorganisaties ProFri, VCHO en het IJscentrum doen een hernieuwd beroep op Thuisbezorgd.nl. Ze vragen de Nederlandse tak van het facilitaire platform om een steunpakket dat vergelijkbaar is met Just Eat in het Verenigd Koninkrijk.
Geplaatst: 25 maart 2020
Wring jij je in allerlei bochten om geld te verdienen met afhaal- en bezorggerechten? Doe je dit alléén of met medewerkers? Een wijze raad: ga zitten met de rekenmachine en/of boekhouder en breng de plussen en minnen heel goed in kaart. Het kan namelijk zomaar zijn dat de keuzes die jij maakt negatief uitvallen.
Geplaatst: 25 maart 2020
Ondernemers met frituurspeciaalzaken zetten alle zeilen bij om met gerechten voor afhalers en bezorging nog een klein beetje omzet te boeken. Maar hoe goed ken jij de rechten en plichten van jouw medewerkers in deze situatie? Op basis van vragen die binnenkwamen bij FNV Horeca spijkeren we jou bij.
We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij gezet in onze FAQ > Personeel
Geplaatst: 24 maart 2020
Vakorganisaties ProFri, VCHO en het IJscentrum zijn blij met de 0%-provisie die maaltijdplatform Thuisbezorgd.nl invoert voor het online bestellen van afhaalmaaltijden in de horeca. De drie brancheverenigingen, die samen 8800 ondernemingen vertegenwoordigen, pleitten eerder deze week bij Thuisbezorgd.nl voor verlaging van de lasten.
Geplaatst: 23 maart 2020
De afgelopen dagen ontvingen we van verschillende leden en niet-leden vragen over bezorgen en waar je allemaal rekening mee moet houden. Met dit bericht geven we een aantal belangrijke aandachtspunten mee voor de ondernemers die overwegen te gaan bezorgen of dit inmiddels hebben opgestart.
Geplaatst: 22 maart 2020
Vakvereniging ProFri brengt alle nieuws en bijzonderheden over de coronacrisis samen op de website corona.profri.nl. Bezoekers van ProFri’s reguliere website van de vakvereniging wordt aangeraden voor het laatste coronanieuws door te klikken via de balk bovenaan de homepage.
Geplaatst: 21 maart 2020
ProFri, VCHO en IJscentrum samen verder in actie voor 8800 horecabedrijven
Drie vakorganisaties in de horeca doen een beroep op Thuisbezorgd.nl, Buma, Sena en Videma om de branche te steunen. Namens 8800 ondernemers dringen ProFri, VCHO en het IJscentrum aan op kostenreducties, zodat hun branches het hoofd boven water kunnen houden tijdens de coronacrisis.
Geplaatst: 20 maart 2020
Drie vakorganisaties in de horeca verzoeken minister Wouter Koolmees om een regeling voor de vergoeding van doorlopende vaste lasten. Namens 8800 ondernemers dringen ProFri, VCHO en het IJscentrum aan op een regeling voor de vergoeding van bedrijfsschade. Zij vrezen dat de ondernemers in de problemen komen als vaste kosten doorlopen, terwijl de omzet vrijwel nihil is.
Geplaatst: 17 maart 2020
Vakvereniging ProFri heeft samen met Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers en het Ambachtelijk Ijscentrum minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief gestuurd met het pleidooi de regeling voor werktijdverkorting van medewerkers te verruimen. De drie organisaties stellen vast dat de huidige rijksvergoeding onvoldoende is om de loonkosten volledig te vergoeden.
Geplaatst: 17 maart 2020
Afhalen mag toch. Gistermiddag (maandag) om 16.00 uur kwam het bericht van de Rijksoverheid dat cafetaria’s afhaalbestellingen mogen meegeven.
Het nieuws volgde op een brandbrief die vakvereniging ProFri samen met de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers twee uur eerder stuurde aan de minister ten behoeve van het crisisoverleg van het kabinet om 14.00 uur.
Geplaatst: 16 maart 2020
Vakvereniging ProFri en de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers zonden eerder vandaag na contact met het ministerie gezamenlijk een brandbrief naar minister Bruno Bruins. de verenigingen wezen in de brief op de bijzondere functie van cafetaria’s, snackbars en frituren als afhaalbedrijf, “een functie die vergelijkbaar is met de functie van de lokale bakker, slager en groenteboer”.
Geplaatst: 16 maart 2020
Gisterenmiddag heeft het kabinet besloten dat alle Nederlandse horecabedrijven gesloten moeten blijven van zondag 15 maart, 18.00 uur tot en met (dus inclusief) maandag 6 april aanstaande.
Dit geldt ook voor frituurspeciaalzaken zoals cafetaria’s, snackbars en frituren.
Geplaatst: 15 maart 2020 | Laatste update: 15 maart 2020 – 20.00u
Zoals zojuist bekend geworden, tijdens de persconferentie van minister Bruins en minister Slob, moeten horecagelegenheden vanaf vandaag om 18.00u de deuren sluiten. Tijdens dit gesprek werd ook nadrukkelijk de vraag gesteld hoe om te gaan met afhaal- en bezorgrestaurants. Minister Bruins gaf aan dat verdere details nog verder uitgewerkt gaat worden.
Geplaatst: 12 maart 2020
Op dit moment ontvangen we op het secretariaat van ProFri en het Nederlands Frituurcentrum met enige regelmaat vragen over het Coronavirus en hoe hier mee om te gaan.